خرداد سال ۹۱ و در جریان سفر اخیر پرفسور یحیی کمالی پور به ایران مجددا توفیق دیدار و هم صحبتی با این استاد بزرگوار فراهم شد .
دکتر امیر دبیری مهر
دکترای تخصصی علوم سیاسی
تاکنون سه بار با ایشان ملاقات و دیالوگ داشته ام . اولین بار حدود سال ۱۳۸۳ بود زمانی که مشاور ارتباطات و امور بین الملل سازمان صدا و سیما بودم و در جستجوهای روزانه ام برای یافتن استادان و صاحب نظران و تلمذ غیر حضوری از پیشگاه و درگاه مجازی آنان ، با دکتر کمالی پور آشنا شدم و درسفری که به ایران داشتنداز ایشان برای حضور در صداو سیما و سخنرانی در جمع مدیران و کارشناسان روابط عمومی بزرگترین رسانه کشور دعوت بعمل آوردم و ایشان با روی باز پذیرفتند و از همان اولین دیدار ایشان را انسانی بی تکلف ، صادق ، مهربان و صمیمی و از همه والاتر انسان دوست و متواضع یافتم . ملاکهایی که در هرکس یافت شود او را نزد دیگران عزیز و دوست داشتنی می کند. ۲ یا ۳سال بعد و به پیشنهاد دوست گرامی اقای دکترمیرعبداللهی در ماهنامه خردنامه هشمهری میزگردی را در این مجله در باره روزنامه نگاری و ارتباطات در ایران برپا نمودم . ازدوستان و استادان عزیزم آقایان دکترمحمد مهدی فرقانی پور ، دکتر یونس شکرخواه ، فریدون صدیقی ،حسین قندی و پروفسور کمالی پور دعوت کردم که از این جمع تنها حسین قندی به دلیل موجهی امکان حضوردر این نشست را پیدا نکرد . میزگرد بسیار جذابی و خاطره انگیزی شد و پس از انتشار هم با استقبال فراوانی مواجه شد و در سالهای گذشته مباحث مطرح شده در آن بطور گسترده مورد استناد قرار گرفته است .دکتر کمالی پور در ابتدای آن نشست گفت باید از فلانی تشکر فراوان کرد که توانسته ما را کنار هم گردهم آورد و این دور هم بودن و صمیمیتها ارزش فراوانی دارد. این ابراز لطف استاد را نشانه ای دیگر از قلب پراحساس و مهربان او یافتم . پس از ان از طریق ای میل و چت با استاد در ارتباط بودم ولی چند سالی گذشت و امکان دیدار فراهم نشد. تا اینکه امسال وقتی دبیر ی کنفرانس بین المللی مدیریت رسانه به من واگذار شد در ذهنم اسامی استادان و صاحب نظران و دوستانم در ایران و خارج از ایران را برای مشورت و همکاری مرور می کردم مجددا نام و جایگاه برجسته دکتر کمالی پور در ذهنم درخشید. با او تماس گرفتم گفت راهی ایران است و این بار دوست مشترکمان اقای تقی پور مدیر مسئول ماهنامه مدیریت ارتباطات برنامه های ایشان را تنظیم و هماهنگ می کند . از طریق اقای تقی پور برای دیدار مجدد ایشان از صداو سیما برنامه ریزی کردیم و استاد محبت کردند و دعوت من را پذیرفتند . در حاشیه این دیدار تعدادی از دانشجویان دکتر خجسته در رشته ارتباطات و مدیریت رسانه در قم هم دیداری یک ساعته با ایشان داشتند. دکتر کمالی پور در این دیدار ضمن تقدیم کتاب اخیرشان با عنوان مسافر دهکده جهانی (تهران :انتشارات سیمای شرق ،۱۳۹۰) به بنده از من خواستند یادداشتی در باره آن بنویسم . اگر درخواست ایشان نبود چنین جسارتی نمی کردم بهر حال کتاب ایشان را که به همت همکار سابق مطبوعاتی خانم دکتر نگین حسینی تدوین شده را در فرصتهای محدودی که دارم خواندم و محظوظ شدم.
۱- اقدام دکتر کمالی پور در نگارش کتابی در باره زندگی شان بسیار ارزشمند است که از روح مسئول و مصفای ایشان حکایت دارد. اساسا بر آفتاب افکندن زندگی شخصی و حرفه ای ظرفیت بالای روحی و روانی و اجتماعی میخواهد که در میان شهروندان ایرانی کمتر یافت می شود. زیرا با این اقدام مولف خود را در معرض داوری و نقد دیگران قرار می دهد و ابهام و ایهام شکوهمند از هاله وجودی نویسنده زدوده می شود. کاری که در میان سیاستمداران ایرانی نیز رونق کمی دارد و یکی از هم استانی های اقای دکتر کمالی پور یعنی ایت ا… هاشمی رفسنجانی بر خلاف آمد عادت چنین کرده و خاطرات خود را منتشر می کند و پذیرای نقد های توفنده ی این و آن هم می شود. کاری که دیگر سیاست مداران ایرانی کمتر شجاعت ان را دارند .بیو گرافی واتو بیوگرافی نویسی از جمله ضرورتهای حیات سیاسی و اجتماعی است که سابقه بسیار نحیفی در فرهنگ ما دارد اما باید تقویت و توسعه یابد.
۲- در کتاب مسافر دهکده جهانی علاقه و محبت و پیوستگی دکتر کمالی پور به میهن و سرزمین و سنت ها و گذشته موج می زند و بسیار پررنگ است . نویسنده نه تنها سنت ها وریشه خود را انکار نمی کند بلکه در مواقعی که قصد نقد برخی رفتارها و سنت ها را دارد در کمال ادب و احترام و بطور غیر مستقیم نقادی می کند مانند نقدی که به فرهنگ رانندگی در ایران و مقایسه آن با امریکا می کند.اصطلاحا در نقد فرهنگی از دیگران انتقام نمی گیرد و مرز نقد و هتک را متمایزمی کند.
۳- نویسنده در این کتاب بسیار متواضعانه و خاضعانه سخن می گوید . صادق و صمیمی و بی ریا و تکلف . از گفتن برخی خاطرات و موضوعات مانند برای اولین بار سوار هواپیما شدن هیچ پرهیزی ندارد. سعی نکرده برخی پاره های و برش های ناخوشایند زندگی اش را پنهان و بازه های شیرین وپرافتخار زندگی اش را برجسته سازد. گویی دکتر کمالی پور در دهه هفتم زندگی و در ۶۵ سالگی ، صادقانه کارنامه زندگی اش را پیش روی همه گشوده است تا هم درس باشد و هم عبرتی برای دیگران بویژه جوانان.
۴- دکتر کمالی پور در این کتاب فراز و فرودهاو سختی های زندگی موفق خود را به قلم آورده است و روحیه امید واری توام با سخت کوشی را برای همه جوانانی که جویای موفقیت هستند به رشته تحریر در آورده است . هم از فرصت ها و امکانات و شانس های زندگی سخن گفته و هم از مشکلات و محدودیت ها و رویدادهای غیر قابل پیش بینی .واقعیتهایی که در زندگی همه انسانها دیده می شود و برای انسانهای بزرگتر بیشتر ظهور می یابد.
۵- غیر از موارد فوق مهمترین موضوعی که در این کتاب بیشتر از هر موضوعی برای من قابل توجه بود حضور پررنگ احساسات لطیف انسانی بویژه خانوادگی در قلم و خاطرات دکتر کمالی پور است . در میان سطور این کتاب فهمیدم که دکتر کمالی پور بیشتر از هرچیز با قلب و احساس و عواطف خود زندگی می کند و درهیچ مقطعی پا روی قلب و دل خود نگذاشته است . مردی است که عشق موجود در خانواده را بزرگترین سرمایه قابل اتکای خود می داند و آسیب های احتمالی وارد بر آن را نیز غیر قابل جبران می داند. دکتر کمالی پور ریشه های عاطفی خود با خانواده روستا زاده در راور کرمان را نه تنها از یاد نبرده بلکه به آن می نازد و مفتخر است . بیش از حد معمول از پدر و مادرش یاد می کند و رابطه عاطفی با آنها را در موفقیت های فراوان خود موثر می داند.
در انتهای این نوشتار برای دکتر کمالی پورسلامتی و شادمانی و کامیابی مضاعف آرزومندم و امیدوارم جوانان ایرانی بویژه جوانان دانشگاهی و اهل فضل و فرهنگ با مطالعه کتاب مسافر دهکده جهانی از تجارب ارزشمند ایشان بهر ه مند شوند .در انتها نیز با اجازه استاد آرزومندم “دریا ” دختر برومند ایشان به زودی با درک مقام اخلاقی و انسانی پدر بزرگوارشان بیش از گذشته ازقلب در یایی پدر و دانش توام با معرفت ایشان استفاده کند و به یاد آورد که پدر او یعنی “یایا” هرچند فرزند ساده و صمیمی روستایی در راور کرمان است اما بواسطه زندگی پرتلاش و موفق و انسانی ای که داشته امروز در مقام پروفسوری مایه افتخار و مباهات همه ایرانی ها و حتی آمریکاییهاست خدایش در همه حال نگاهدار و معین و مویدش باشد ان شا الله تعالی
دکتر کمالی پور رییس گروه ارتباطات دانشگاه پوردوی امریکا ، مدیر مرکز مطالعات جهانی ، مدیر وبنیانگذار انجمن ارتباطات جهانی و موسس سردبیر مجله مدیا گلوبال است .